Thông tin du lịch » Điểm đến - Destination
Điểm đến - DESTINATION

 1. Chùa Thiên Mụ

Untitled

   Chùa Thiên Mụ rất được du khách yêu thích khi du lịch đến Huế

  Địa chỉ: Đồi Hà Khê, 148 Nguyễn Phúc Nguyên, P. Hương Long, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế 

Chùa có tầm nhìn nhìn xuống sông Hương lãng mạn, yên bình. Du khách đến du lịch Huế có thể book tàu đi trên sông Hương để tham quan chùa trong vòng 2h. Chùa cách trung tâm thành phố Huế khoảng 5km trên đồi Hà Khê, tả ngạn sông Hương, xã Hương Long, đi thẳng đường chính Kim Long là tới.

2. Chùa Huyền Không 

Untitled

  Chùa Huyền Không một trong những địa điểm tâm linh thu hút khách du lịch 

Địa chỉ: Thôn Nham Biều, X. Hương Hồ, Tx. Hương Trà, T. Thừa Thiên Huế 

Nếu đã đặt chân lên cố đô Huế, đừng bỏ phí cơ hội trở về Huyền Không Sơn Thượng, để hoà mình vào với thế giới tâm linh huyền bí. Từ bờ Nam sông Hương, bạn vòng qua cầu Tràng Tiền, dọc theo con đường rợp bóng phượng vĩ ngược lên vùng ngoại ô Kim Long, đi ngang chùa Thiên Mụ, men theo con đường đất đẹp như tranh vẽ sẽ tới được núi Chằm, nơi toạ lạc của chùa Huyền Không Sơn Thượng. Không gian tự nhiên, cộng bàn tay con người chăm chút, tạo dáng nên ẩn trong sự hoang dã từ cổng chùa đến khuôn viên. Một địa điểm du lịch Huế không thể bỏ qua.

3. Chùa Từ Đàm

8943314406_442f2d554e_b
Chùa Từ Đàm thu hút khách du lịch bởi kiến trúc độc đáo

Địa chỉ: 1 Liễu Sư Quán, P. Trường An, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế  

Du lịch miền Trung đến Huế với chùa Từ Ðàm có ba bộ phận quan trọng là tam quan, chùa chính và nhà hội, cấu trúc chung của chùa được gọi là “kiểu chùa Hội” phối hợp giữa đường nét nghệ thuật kiến trúc mới và cũ, với yêu cầu rộng rãi, cao ráo, cổ kính nhưng đơn giản. Tọa lạc ở phường Trường An, cách thành phố Huế khoảng 2 km về hướng Nam. Vào thăm chùa tự do không tốn phí.

4. Chùa Thiền Lâm

162-Toan canh chua
Chùa Thiền Lâm với nhiều công trình kiến trúc

Địa chỉ: Thanh Hải, P. Trường An, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế  

Chùa Thiền Lâm (hay còn gọi chùa “Phật đứng – Phật nằm”) được sư Hộ Nhẫn xây dựng năm 1960 với hình hài ban đầu chỉ là một Cốc nhỏ. Đến hiện tại, chùa là quần thể gồm nhiều công trình kiến trúc như tượng, tháp mộ, tháp Phật, nhà tăng chúng… ở nhiều vị trí khác nhau, một địa điểm du lịch Huế được mọi người yêu thích

5. Chùa Từ Hiếu 

Untitled

  Địa chỉ: thôn Dương Xuân Thượng III, phường Thủy Xuân, thành phố Huế, tỉnh Thừa Thiên-Huế.

Chùa là một trong những ngôi cổ tự lớn và là một danh lam có tính văn hoá và lịch sử của cố đô Huế.

6. Đền Huyền trân công chúa

Untitled

Địa chỉ: Ngũ Tây, P. An Tây, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế 

Giữa chốn u tịch, bỗng ngẩn ngơ khi nghe tiếng chuông trầm ấm thong thả rơi vào không gian. Đó là tiếng chuông Hòa Bình cất lên từ đỉnh núi Ngũ Phong, nơi Trung tâm Văn hóa Huyền Trân tọa lạc.

7. Đại Nội Huế

Untitled
Đại Nội Huế một địa điểm du lịch Huế được du khách yêu thích

Là khu di tích lịch sử quý nhất trong quần thể di tích Cố đô Huế được UNESCO công nhận là di sản văn hoá Thế giới ngày 11-12-1993. Sau đó cứ hai năm một lần hàng trăm nghìn người lại đến đây tham dự một tour du lịch lễ hội khám phá nét văn hóa đặc trưng cùng với sự hợp tác tích cực của Cộng hoà Pháp.

Giá vé tham quan Đại nội là 55.000đ/khách, thuê HDV theo đoàn để thuyết minh giá 100.000đ/tour, thuê xe điện chở đi khắp các cung trong đại nội giá 120.000đ/xe 4 chỗ – 150.000đ/xe 6 chỗ. Đây là địa điểm du lịch Huế được các quan khách trong và ngoài nước không thể bỏ qua khi đặt chân đến Huế.

8. Nhà giam Chín Hầm

Untitled

Địa chỉ: ấp Ngũ Tây, làng An Cựu, xã Thủy An, thành phố Huế, cách trung tâm thành phố khoảng 6 km về phía Tây nam, dưới chân núi Thiên Thai.

Nơi được mệnh danh là “địa ngục trần gian” – Nhà giam Chín Hầm do Ngô Đình Cẩn cải tạo từ một nơi để vũ khí đạn dược do người Pháp để lại.

9. Thiền viện Trúc Lâm

Untitled

 Địa chỉ: tọa lạc dưới chân núi Bạch Mã, giữa lòng hồ Truồi thuộc địa bàn xã Lộc Hòa, huyện Phú Lộc, tỉnh Thừa Thiên – Huế.

Thiền viện Trúc Lâm Bạch Mã được sáng lập bởi Hòa Thượng Tôn Sư Thượng Thanh Hạ Từ là ngôi thiền viện thuộc thiền phái Trúc Lâm Yên Tử đầu tiên xây dựng ở miền Trung. Thiền Viện khởi công xây dựng vào ngày 30/3/2006, đến nay đã hoàn thành gồm 3 khu vực: ngoại viện, tăng viện và ni viện với trên 20 hạng mục lớn nhỏ khác.

10. Lăng Khải Định

Untitled

Lăng Khải Định được Unesco công nhân là di sản văn hóa thế giới

Địa chỉ: Quốc lộ 49, X. Thủy Bằng, H. Hương Thủy, T. Thừa Thiên Huế  

Lăng Khải Định là công trình cổ xưa có kiến trúc vô cùng độc đáo và đã được Unesco công nhận là Di sản văn hóa thế giới

Lăng Khải Định hay còn được gọi là Ứng Lăng chính là lăng mộ của vua Khải Định, vị vua thứ 12 của triều Nguyễn. Đây là công trình có lối kiến trúc độc đáo pha trộn giữa nét hiện đại của Châu Âu và nét cổ điển của Việt Nam. Một vẻ đẹp đặc trưng của Huế khi đi tour du lịch Huế.

11. Lăng Tự Đức

Untitled

  Lăng Tự Đức một trong những công trình đẹp của thành phố Huế

Địa chỉ: Đoàn Nhữ Hải, P. Thủy Xuân, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế  

Lăng Tự Đức được xây dựng trong một thung lũng hẹp thuộc làng Dương Xuân Thượng (nay là thôn Thượng Ba, xã Thủy Xuân, thành phố Huế) nằm giữa một rừng thông bát ngát. Đây là một trong những công trình đẹp nhất của kiến trúc cung đình thời Nguyễn được khách tham quan du lịch đến Huế rất quan tâm. Các công trình xây dựng cũng đã bị xuống cấp nhiều.

Cách trung tâm Huế khoảng 8 km, giá vé tham quan 55.000đ/khách.

12. Lăng Minh Mạng

Untitled

  Lăng Minh Mạng một vẻ đẹp của du lịch xứ Huế

Đây có thể được xem là Lăng lớn ở Huế, kiến trúc hài hòa và đẹp mắt. Bên trong lăng là một không gian của hội họa, thi ca và triết học. Sự uy nghiêm, nét tĩnh tại của kiến trúc và khung cảnh gợi tình của thiên nhiên, hoa cỏ thể hiện tính cách nghiêm khắc, tri thức uyên bác và tâm hồn lãng mạn của nhà vua, một vẻ đẹp trong các khu du lịch Huế.

Cách trung tâm Huế khoảng 12 km, giá vé tham quan 55.000đ/khách

13. Núi Ngự Bình

Untitled

  Núi Ngự Bình nét đẹp của du lịch Huế

Từ xưa đến nay, núi Ngự và sông Hương là hai thắng cảnh thuộc vào hàng số một của xứ Huế. Hễ nói đến sông Hương là người ta nghĩ ngay đến núi Ngự, và khi nghe đến núi Ngự, người ta liên tưởng đến sông Hương. Với vẻ đẹp “bẩm sinh” do tạo hóa ban tặng và do “ông tơ bà nguyệt” kết nghĩa xe duyên, núi Ngự và sông Hương trở thành một cặp tình nhân chung thủy keo sơn, luôn luôn hiện hữu bên nhau như hình với bóng. Một trong những nét đẹp của du lịch xứ Huế

15. Sông Hương 

   Sông Hương như biểu tượng vẻ đẹp của Huế

Sông Hương như một dải lụa hiền hoà miên man chảy rồi như một người dẫn đường xuôi dòng nước đưa du khách đến miệt vườn Vỹ Dạ với vườn hoa thảm cỏ xanh mướt, ngược lên Thiên Mụ để thả mình theo tiếng chuông chùa văng vẳng, rồi đột ngột rẽ vào sông Bạch Yến tới bến Huyền Không để phiêu diêu cùng với gió mây, với thế giới của hoa trơm trái ngọt và thiền giữa một không gian cổ kính… Nhắc đến du lịch Huế thì không ai là không nhớ đến vẻ đẹp sông Hương.

16. Núi Bạch Mã

 Vẻ đẹp của núi Bạch Mã xứ Huế

Ðứng trên đỉnh núi Bạch Mã du khách có thể thu vào tầm mắt toàn cảnh lộng lẫy của đèo Hải Vân, núi Túy Vân, đầm Cầu Hai và ánh điện lung linh của thành phố Huế vào ban đêm

17. Nhà Vườn Huế

Untitled

  Ngôi nhà vườn đẹp của Huế

Những vườn đẹp của Huế như Long Hồ, Ngọc Hồ, Hương Long, Kim Long, Nguyệt Biều, Lương Quán, Dương Xuân, Vỹ Dạ, Bao Vinh… được hình thành ven bờ sông Hương. Nổi tiếng nhất là An Hiên, Ngọc Sơn Công Chúa Từ, Lạc Tịnh Viên…

18. Đồi Vọng Cảnh

Untitled

   Địa chỉ: Huyền Trân Công Chúa, P. Thủy Biều, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế

Cách núi Ngự vài km là đồi Vọng Cảnh, một danh thắng khác của Huế, đứng soi bóng duyên dáng bên dòng sông Hương, nhìn qua núi Ngọc Trản. Từ Đồi Vọng Cảnh có thể nhìn thấy được những khu vườn cây ăn quả mướt xanh của cau, nhãn, cam, quýt, thanh trà… chen lẫn bóng thông, những mái nhà ngói xám của đền chùa, lăng tẩm cổ kính, trầm mặc… Sông Hương như một dải lụa mềm uốn quanh dưới chân đồi… Đồi Vọng Cảnh không đẹp bằng Núi Ngự Bình, nhưng đúng như tên gọi của nó vì đứng ở trên đồi Vọng Cảnh có thề nhìn thấy được phong cảnh nên thơ của thành phố Huế đặc biệt là khu Lăng tẩm của các vua Nguyễn và dòng sông Hương chảy ngang thành phố.

19. Đan viện Thiên An

150212003

Địa chỉ: xã Thủy Bằng, huyện Hương Thủy, Thừa Thiên – Huế. 

Nằm trên ngọn đồi thơ mộng quanh năm gió mát với ngàn thông reo xanh vi vút suốt đêm ngày vẻ đẹp Thiên An còn sâu lắng, quyến rũ lòng người bởi khí hậu mát mẻ, trong lành.

20. Bãi Biển Thuận An

Untitled

  Biển Thuận An một địa điểm du lịch đẹp của Huế

Thuận An là nơi thu hút rất đông người dân xứ Huế về hóng mát và tắm biển vào dịp hè. Thời kỳ tấp nập nhất ở đây thường kéo dài từ tháng 4 đến tháng 9 lúc tiết trời nóng bức nhất. Ngoài ra du khách đến du lịch Huế có thể đến tham quan miếu Thái Dương ở gần đó với sự tích nữ thần Thái Dương được dân làng hết sức sùng bái, hoặc thăm miếu Âm Linh thờ thần cá voi, con vật linh thiêng của dân miền biển.

21. Bãi Biển Cảnh Dương

Untitled

  Biển Cảnh Dương thu hút khách du lịch đến Huế

Là một trong những bãi biển đẹp nhất ở Huế, Cảnh Dương cách thành phố Huế chừng 60 km, dài 8 km, rộng 200 m, hình vòng cung, nằm giữa mũi Chân Mây Tây và Chân Mây Ðông, phong cảnh đẹp hấp dẫn. Bãi biển có độ dốc thoai thoải, cát trắng mịn, nước biển trong xanh và tương đối kín gió. Theo kinh nghiệm du lịch Huế đây là bãi tắm và là nơi nghỉ dưỡng lý tưởng cho du khách thích nghỉ dưỡng.

22. Bãi Biển Lăng Cô

Untitled

  Vẻ đẹp của bãi biển Lăng Cô xứ Huế

Bãi biển Lăng Cô hiền hòa, nguyên sơ với một dải cát trắng mịn, mặt nước biển xanh trong, được bình chọn là vịnh đẹp nhất thế giới. Ở đây có resort Lăng Cô nằm sát biển với phong cảnh yên bình tĩnh lặng, thích hợp cho du khách thích rời xa chốn thành thị, một địa điểm đẹp của du lịch Huế.

23. Điện Hòn Chén

Địa chỉ: Núi Ngọc Trản, P. Hương Hồ, Tx. Hương Trà, T. Thừa Thiên Huế 

Cụm di tích của du lịch Huế gồm khoảng 10 công trình kiến trúc to nhỏ khác nhau đều nằm lưng chừng sườn núi Ngọc Trản, hướng mặt ra sông Hương, ẩn mình dưới những tàng cây. Điện Hòn Chén có một vị trí quan trọng trong đời sống tâm linh của người dân xứ Huế, ngôi điện duy nhất ở Huế có sự kết hợp giữa nghi thức cung đình và tín ngưỡng dân gian. Đây cũng là nơi trang trí mỹ thuật đạt đến đỉnh cao vào cuối thế kỷ 19.

24. Suối nước khoáng nóng Thanh Tân

Untitled

 Địa chỉ: X. Phong An, H. Phong Điền, T. Thừa Thiên Huế  

Cách Huế khoảng 20.000Đm, đây là khu du lịch nghỉ dưỡng đang hút khách của du lịch Huế. Đặc biệt ngoài tác dụng tốt với sức khỏe, làm sảng khoái tinh thần, chữa một số bệnh, tại đây còn xây dựng nhiều công trình kết hợp vui chơi cho du khách.

25. Trường Quốc học Huế

5319155629_eb6fafb132_b

  Trường Quốc học chính là một địa điểm lí tưởng cho những du khách muốn

khám phá không gian học thuật. 

Địa chỉ: Số 12 Lê Lợi, P. Vĩnh Ninh, Tp. Huế, T. Thừa Thiên Huế  

Nằm bên bờ Sông Hương, một ngôi trường cổ kính, không gian rộng rãi và thoáng mát, kiến trúc đẹp, có truyền thống vẻ vang nhất nước ta. Từ ngày thành lập đến nay, Quốc học Huế luôn là điểm hội tụ, đào tạo nhiều nhân tài cho đất nước…

Cách đây 117 năm, ngày 17/9 năm Thành Thái thứ 8 (tức ngày 23/10/1896) trường được thành lập theo chỉ dụ của nhà vua yêu nước Thành Thái. Trường Quốc học thời đó là trường chính của toàn xứ Trung kỳ với 4 lớp tiểu học và 4 lớp trung học. Tuy là trường chính của toàn xứ, mà chỉ là hai dãy nhà tranh sơ sài. Nếu trước cổng không có tấm biển chạm sơn son thếp vàng 6 chữ Hán “Pháp tự Quốc học trường môn” thì không ai biết đó là trường học. Nhận xét ấy đâu phải là quá đối với hai căn nhà xiêu vẹo, dựng trên khu sân lầy lội. Nhà tranh, vách đất, mái rạ lợp cẩu thả, mà thời tiết Huế lại mưa nắng bất thường nên ngày mưa, cũng như ngày nắng cả thầy và trò phải đội nón trong lớp. Đến năm 1914, Trường Quốc học được xây dựng bằng gạch ngói, khánh thành vào năm 1918 và tồn tại đến nay.

26. Suối A Lin

Untitled

  Suối A Lin, địa điểm du lịch lí tưởng cho khách du lịch khi đến Huế.

A Lin là một con suối đẹp của huyện miền núi A Lưới (Thừa Thiên – Huế). Uốn lượn giữa đại ngàn Trường Sơn như mái tóc nàng sơn nữ, vẻ đẹp hoang sơ tự nhiên của nó đã cuốn hút biết bao lữ khách. Không dữ dội, ồn ào, suối A Lin dịu dàng nghiêng mình một cách duyên dáng trong những khe núi nhiều đá của xã Hồng Trung. Đứng trên cao nhìn xuống, những dòng nước trong veo len lỏi trong những tảng đá lớn nhỏ từ trên đỉnh núi róc rách chảy xuống giữa núi rừng xanh ngắt đẹp như tranh vẽ. Phía dưới hạ nguồn, những đứa trẻ và cụ già say sưa xúc cá.

Cảnh vật và con người đều bình dị, nên thơ. Trên bờ, những chú bò chậm rãi gặm cỏ. Người dân ở đây cho biết, khúc suối hạ nguồn của A Lin có khá nhiều cá rất ngon như cá sanh, cá bóng… Cá thường ở trong đá. Để bắt được nó phải bưng từng viên đá lên để cá bơi ra ngoài và xúc. Không ồn ào, tấp nập, dòng A Lin yên ả trôi. Chiều chiều, những đứa trẻ trong các bản làng lại kéo nhau ra tắm và đùa nghịch với nhau. Tiếng cười vang cả vào vách núi.

Đường vào A Lin khá êm ái bởi con đường bê tông rộng dẫn đến tận dòng suối. Thỉnh thoảng lại gặp người dân gùi vật phẩm từ trên rẫy về. Những đứa trẻ của vùng sơn cước với màu da ngăm đen đặc trưng ngại ngùng nhìn người miền xuôi, trông rất đáng yêu. Với những ai thích khám phá thì A Lin là điểm đến tuyệt vời với vẻ đẹp hoang sơn hiếm có…

27. Cầu Tràng Tiền

20114694510-2

Cầu Trường Tiền còn được gọi là Cầu Tràng Tiền, là chiếc cầu dài 402,60 m, gồm 6 nhịp dầm thép hình vành lược, khẩu độ mỗi nhịp 67 m. Khổ cầu 6 m, được thiết kế theo kiến trúc Gô tích, bắc qua sông Hương. Đầu cầu phía bắc thuộc phường Phú Hòa, đầu cầu phía nam thuộc phường Phú Hội; ở ngay giữa thành phố Huế thuộc Việt Nam.

28. Phố đi bộ Nguyễn Đình Chiểu

Untitled

Phố đi bộ Huế dài 400m nằm ngay trên phố đêm Huế trước đó, đoạn giữa cầu Phú Xuân và cầu Trường Tiền, có “quy hoạch” khác lạ so với phố đêm với 11 căn nhà rường được phân thành nhiều lô/nhà rường cho các đơn vị kinh doanh, chủ hộ kinh doanh thuê.

Những hàng quán bán rong như mô hình phố đêm Huế đã bị dẹp bỏ. Các mặt hàng được bày bán ở phố đi bộ Huế chủ yếu là hàng thủ công mỹ nghệ truyền thống Huế, đặc sản và ẩm thực Huế như trúc chỉ, pháp lam, lồng đèn, mè xửng, tôm chua…

Thời gian mở cửa phố đi bộ kéo dài từ sáng sớm đến sau 22g hàng ngày.

29. Bảo Tàng Hồ Chí Minh

Untitled

Địa chỉ: Số 7 Lê Lợi

 

1. Thien Mu Pagoda

The name of the pagoda comes from a legend: a long ago, an old woman appeared on the hill where the pagoda stands today. She told local people that a Lord would come and build a Buddhist pagoda for the country's prosperity. Lord Nguyen Hoang, on hearing that, ordered the construction of the pagoda of the "Heavenly Lady".

The pagoda is situated on Ha Khe hill, on the left bank of the Perfume River, in Huong Long village, 5km from Hue city.It was built in 1601, and then Lord Nguyen Phuc Tan had it renovated in 1665. In 1710, Lord Nguyen Phuc Chu had a great bell cast (2.5m high, 3.285kg) and in 1715, he had a stele (2.58 m high) erected on the back of a marble tortoise. 

Several kings of the Nguyen Dynasty such as Gia Long, Minh Mang, Thieu Tri and Thanh Thai, all had the pagoda restored. Phuoc Duyen tower (at first called Tu Nhan tower) was erected in 1884 by King Thieu Tri. This octagonal tower has seven storeys (2m high). Dai Hung shrine, the main-hall, presents a magnificent architecture. As well as bronze cast statues, it shelters some precious antiques: the bronze gong cast in 1677, the wooden gilded board with Lord Nguyen Phuc Chu's inscriptions (1714). On both sides of the pagoda are a room for the bonzes and a guest-room for visitors. 

The pagoda was heavily damaged in 1943. Bonze Thich Don Hau hence organised a great renovation of the pagoda, that lasted for more than 30 years.

Nowadays the pagoda is very well-maintained and very welcoming to all visitors.

2. Huyen Khong Son Thuong Pagoda

7km west of Thien Mu Pagoda, Hue, Vietnam 

Huyen Khong pagoda – a world of return

Huyền Không (Huyen Khong) pagoda is located in Hương Hồ (Huong Ho) village, Hương Trà (Huong Tra) district, Thừa Thiên Huế (Thua Thien Hue)province. Previously, monks Buddhist named Viên Minh (Vien Minh), Tịnh Pháp (Tinh Phap), Trí Thâm (Tri Tham), Tấn Căn (Tan Can) built the pagoda in bamboo in 1973 in the north of Hải Vân (Hai Van) collar, in Lộc Hải (Loc Hai) village, Phú Lộc (Phu Loc) district. In 1978, monk superior Giới Đức (Gioi Duc)moved it to the current place, at 3 km from the west of Thien Mu (Thiên Mụ) pagoda.

Huyen Khong pagoda belongs to Buddhism theravâda. The pagoda is spread on a surface of 6000 m2. Its principal palate was built in 1993, and then inaugurated in 1995.

Huyen Khong is the whole of three pagodas according to Buddhism theravâda (doctrines of Ancients) in Huế (Hue). At 10 km from Hue, visitors of of Huyen Khong pagoda pass by a calm village and can hear songs coming from the fir trees forest and the brooks. Traversing the rough way which leads to the Chằm (Cham) mount, we will arrive at a small simple pagoda but of an extraordinary seduction.

3. Tu Dam Pagoda


Tu Dam pagoda is one of the biggest pagodas in Hue. The pagoda was founded at the end of the 17th century (in about 1695) by the Venerable Minh Hoang Tu Dung, a Chinese who belonged to the 34th sect of the Lam Te school of Zen. He was the high-ranking monk who taught and gave the certification to monk Lieu Quan, the Buddhist initiator of Vietnam in the South.

Tu Dam pagoda is now in the district of Truong An, on a beautiful piece of land: high, wide and flat. The pagoda is only 2km from the centre of Hue city, along Dien Bien Phu street, across Nam Giao Bridge up to the end of the first slope. The pagoda has a south-east orientation. Kim Phung mount in the front served as a natural wind-screen. Linh Quang pagoda and the temple dedicated to respectable patriot Phan Boi Chau stand on the left, and Thien Minh pagoda, in the back.

Tu Dam is not the biggest nor the oldest pagoda in the country, but it is famous and nationally known for its important role in the process of development of Buddhism, and the struggle for peace and for freedom of religion.

Tu Dam pagoda was designed following the model of a conference pagoda (Chua Hoi). The old and new architectures blend together creating spacious and harmonious elements. The three main parts of the pagoda are the three entrance gate, the main sanctuary and the conference House.

The gate is high and wide with a tiled roof. Just inside the gate is a big bodhi tree, providing shadow all year around. As a branch, this bodhi tree was taken right from the bodhi tree under which Buddha reached Nirvana. Mrs Karpeies, Head of the French Buddhist Association, brought it back from India as a present offered to the pagoda and planted it there in 1936. The pagoda yard was built on a very large surface so that it can provide enough space for thousands of people. Every year, on Buddha's birthday, it is a gathering place where many important and most crowded festivals of Hue’s Buddhists take place.

The main sanctuary consists of a service hall and an ancestors' altar. The service hall was built on a marble foundation 1.5m high with an old style roof forming a towering and impressive pagoda. On the edge and top of the roof are many curving, gentle, symmetric pairs of dragons creating a well-balanced and harmonious beauty. Under the ancient roof are frescoes telling Buddha’s stories. Many long couplets are hung on the pillars of the Service hall. The building is flanked by two stele and drum towers.

Tu Dam pagoda worships one Buddha only, so that its appointments are rather simpler than that of other pagodas in Hue. In the temple, there is a Buddha Sakyamuni sitting on a lotus pedestal. There are an ancestors’ altar house and a monks’ house behind the main temple. The two storey Conference Hall is large and wide building with 10 rooms to meet the requirements of a conference pagoda.

 

 4. Dieu De pagoda

The pagoda is located at 100 Bach Dang street, Phu Cat district, in Hue city.

It was built by King Thieu Tri in 1844 on the platform (5,000m2) of his old residence, where he was born in 1807. 

The pagoda was constructed on a large scale, but was badly damaged during the successive wars. In 1889, Bonze Tam Truyen was granted fund by King Thanh Thai to restore the pagoda, but once again, it was badly damaged during a storm, in 1904. The present construction was made in 1953. The pagoda includes a main sanctuary with two statues of the Eight Vajra Deities. Behind the pagoda is a guest-room and a kitchen. In the courtyard stand a stele house and a bell tower. The two-storey entrance gate is topped with Dhamma Guardian's pavilion.

Located between Dong Ba and Gia Hoi bridge, the pagoda attracts many visitors.

Dieu De was the third site listed by King Thieu Tri in the 20 beauty spots of Hue

5. Tu Hieu pagoda

The pagoda is located at Duong Xuan Thuong III hamlet, in Thuy Xuan village, 5km southwest of Hue. It faces the southeast and uses Ngu Binh mount as a front screen. The pagoda was originally a small hut built by Nhat Dinh in 1843, who was formerly recognized by royal authority as the monk of Giac Hoang Pagoda. In 1848, the pagoda was restored by monk Cung Ky with the help of the king's eunuchs and courtiers. Tu Hieu hence became a large pagoda.

In 1894, it was rebuilt by Cuong Ky with the support of King Thanh Thai and the King's eunuchs created the half-moon lake. In 1962, the pagoda was renovated by Most Ven. Chon Thiet. And in 1971 the three entrance gate and the staff houses were rehabilitated by senior monk Chi Niem

The pagoda was built in the shape of the Chines,e character "Khau" (mouth), with the main building consisting of three rooms and two wings. The main sanctuary is devoted to the worship of Buddha. Behind there is a room honoring former monks of the pagoda. Across a courtyard, the Quang Hieu Duong Hall houses an altar dedicated to local Buddhist devotees on the right, another to the deity Quan Cong in the center, and a third to the eunuchs on the left. A separate altar in this hall honors Le Van Duyet, an outstanding mandarin during the reign of Emperor Gia Long. On the left side of the courtyard are the living quarters of the monks (Ta Lac Thien) and to Tu Hieu right is the guest-house (Huu Ai Nhat).

The entrance gate to the pagoda is a curved two storey structure. On the second storey, a statue of the guardian spirit Ho Phap protects the pagoda. Inside the gate is a crescent-lotus pond. On both sides of the courtyard are stele houses engraved with the history of the pagoda.

6. Huyen Tran Culture Center

About 7 kilometers from the center of Hue City, 3 kilometers far from Nam Giao Esplanade, the 28-hectare Huyen Tran Culture Center at the foot of Ngu Phong Mountain is famous for its splendid landscapes and its solemn atmosphere for pilgrims to express love and gratitude to Princess Huyen Tran of the Tran Dynasty.

Long time ago, Hue people set up a temple to Princess Huyen Tran at a place to the south of Hue City, but wars and time caused its disappearance. On the occasion of commemorating 700 years of Thuan Hoa - Phu Xuan - Thua Thien Hue (1306 - 2006), the Huyen Tran CultureCenter has been built and located at 151 Thien Thai, An Tay Ward, HueCity.

Princess Huyen Tran, a beloved and beautiful daughter of a king of Dai Viet - King Tran Nhan Tong, sacrificed her own love and happiness and brought Dai Viet a sacred and immense Chau O, Chau Ly areas - from the south of Hieu River (present Dong Ha - Quang Tri Province) to the north of Thu Bon River (present Quang Nam Province).   

The center is a complex of cultural, historical and religious works. It is surrounded by an endless pine forest. The temples of King Tran Nhan Tong and Princess Huyen Tran are located at the foot of Ngu Phong Mountain. At the top of the mountain, which is 108 meters above the sea level, is the Hoa Binh (Peace) bell-tower. On the bronze bell, which is 1.6 tons in weigh and 2.16 meters in height, was engraved 8 words The gioi - Hoa binh - Nhan loai - Hanh phuc (or World – Peace – Humankind – Happiness) and the images of four pagodas: Giac Lam (Ho Chi Minh City), Thien Mu (Thua Thien - Hue), Dien Huu (Ha Noi) and Truc Lam Yen Tu (Quang Ninh) at the four directions with the meaning that the sound of the bell vibrates and pervades in quite space to pray for Peaceful World - Happy Humankind should bring peace to humankind.

 

From the top of Ngu Phong Mountain, tourists can catch a panoramic view of the city which is well-known for a lot of ancient relics. 

Besides, some other constructions are built at Huyen Tran Culture Center such as Zen monastery of king Tran Nhan Tong, Orchid House, Calligraphy Garden... and some houses for composing music, art, literature, a library for preserving and studying documents on kings Tran Nhan Tong and Tran Anh Tong, Princess Huyen Tran, Doan Nhu Hai, Truong Han Sieu... and other heroes and heroines under the Tran Dynasty. 

A festival is organized annually on the 9th day of the first lunar month to pay homage to Princess Huyen Tran for her contributions to building the country.  

The festival attracts thousands of people from Thua Thien-Hue Province as well as neighboring provinces. The main cultural activities include an incense-offering ceremony at the temples of Princess Huyen Tran and King Tran Nhan Tong, bell-ringing ceremony, traditional art and music shows, martial arts performances, human chess, floral arrangement contest, and others. 

Once visiting the site, tourists can not only pay tribute to the princess, but also can learn more about history and enjoy the peace and quiet of the site.

7. Hue Imperial Citadel

 


Famously being one of Vietnam’s seven UNESCO World Heritage Sites, the Imperial City of Hue has long been a must-see attraction for tourists visiting a hidden charm of Vietnam.

Famously being one of Vietnam’s seven UNESCO World Heritage Sites, the Imperial City of Hue has long been a must-see attraction for tourists visiting a hidden charm of Vietnam. The Imperial City of Hue was actually a walled fortress and palace belonged to the ancient city of Hue which was a capital city of theNguyen Dynasty for 140 years date back from 1805 until 1945.

The grandeur architecture was planned to be built in 1803 by Gia Long – an emperor who founded the Nguyen Dynasty. During 27 years from 1805 to 1832, the Imperial City of Hue was finally completed under the reign of Minh Mang, making it the most massive structure being built in the history of modern Vietnam involving thousands of workers, millions cubic meters of rock and huge volume of burden workload. It locates on the northern bank of Huong River, turning South with total land area of 520 ha. The place was made UNESCO Site in 1993 with the remained buildings being actively restored and preserved after the destruction from the Vietnam War.

The Imperial City of Hue has a circumference of 10 kilometers with the height of 6.6 meters and 21 meters thick with forts being meanderingly arranged, accompanied by cannons, artilleries and ammunitions. Initially the fortress was built solely by soil, only to be replaced by bricks afterward. Surrounding the city is the complicated canal system served not only as a protection but also as a waterway with nearly seven kilometers.

There are total of ten main majestic gates leading to the Imperial City of Hue, which can be divided into two main parts excluding houses and mansions: The Citadel and The Forbidden City. The former served to protect the important palaces inside while the latter was where the emperor and the royal family stayed as well as the court’s workplace. All the typically traditional Eastern architectures including majestic palaces, tombs and museums stand accordantly together to make an utmost amusing attraction right in the heart of Vietnam.

There is no difficulty getting to the Imperial City. From Phu Bai International Airport, head straight to 1A Highway and you’ll be standing right next to a massive gate leading its way inside; just prepare 50.000 VND for the ticket and all there’s left for you to do is sightseeing the magnificence of the Imperial City of Hue.

8. Truc Lam Bach Ma Zen Monastery

 

Truc Lam Bach Ma Zen Monastery and the nature here blending together creates the stunning beauty alluring numerous both domestic and international tourists. Tourists once setting foot on the Zen monastery will actually get unforgettable experiences.

Far about 10 km from National Highway 1A, about 35km from Hue city and 65km from Da Nang city, Truc Lam Bach Ma Zen Monastery is one of the spiritual tourist attractions in Hue alluring the large number of tourists at home and abroad. Located on Linh Son Mountain, the Zen monastery is surrounded by Truoi Lake, Loc Hoa Commune, Phu Loc District, Thua Thien - Hue Province. It is known as the charming tourist site which facilitates to explore Hue travel. Tourists once setting foot on the Zen Monastery will definitely experience the wonderful moments nowhere else can be found.

9. Khai Dinh tomb

 

After his ascendancy to throne in 1916, Emperor Khai Dinh chose the slope of Chau Chu (Chau E) Mountain, which is 10km from Hue center, to construct his “home in the other world” – according to Oriental belief. It was started bulding in 1920 and completed 11 years later, by his successor – Emperor Bao Dai. 

In order to complete the tomb, the rulers had to raise national tax to 30%. By then Vietnam sovereignty was lost to French invaders and Western culture was prevailing all over the country. Consequently Khai Dinh tomb is the result of the intermingling of Oriental and Occidental, Roman and Gothic style, Hindu and Buddhist style, as well as ancient and modern features. It’s also known as Ung Lang.

What to see

Despite being the smallest, Khai Dinh Tomb is the most recent and costly amongst other Nguyen royal tombs. Khai Dinh chose to build his tomb by modern materials like concrete, slates and wrought iron, hence its appearance is quite gray and imposing.

 

At first, the main building brings about a strong Western feel, however, the landscape was arranged to reflect traditional perceptions: a balanced combination between wood, land, water and plants. Overall, it’s an emerging rectangular structure with 127 steps, leaning against the mountain. The side walls are formed by the biggest sculptures of dragons in all over Vietnam. After climbing upstairs, tourists can first see the house of epitaph. The statues of madarines court (including madarines, horses, soldiers...) are placed at the courtyard.

The most notable place in Khai Dinh Tomb is Thien Dinh Palace, which contains bronze statues and steles of the King. Walls are densely decorated and inlaid with elaborate glass and porcelain designs. The most highlighted feature of this room is the intricate painting on the ceiling, illustrating nine dragons amidst fleeting clouds. Inside the tomb, there are two statues modelled the King: the one on the throne was sculptured in Paris in 1920 by Ducuing and Barbedienne.

rings about a strong Western feel, however, the landscape was arranged to reflect traditional perceptions: a balanced combination between wood, land, water and plants. Overall, it’s an emerging rectangular structure with 127 steps, leaning against the mountain. The side walls are formed by the biggest sculptures of dragons in all over Vietnam. After climbing upstairs, tourists can first see the house of epitaph. The statues of madarines court (including madarines, horses, soldiers...) are placed at the courtyard.

 

10. Tu Duc Tomb

Located in a narrow valley in Duong Xuan Thuong Village, 8km from Hue City, Tu Duc Tomb is considered as one of the most beautiful and picturesque and largest works of architecture of Nguyen Dynasty’s royal palaces and tombs. People say that Tu Duc Tomb is a must in every tour to Hue City.

The tomb was constructed between 1864 and 1867. The construction of Tu Duc’s tomb requires an incredible amount of money and labour, thus resulted in a rebellion of workers. Therefore, the tomb was renamed as Khiem Lang, in comparison with the former name: Van Nien Co (expresses the wish to be permanent). In addition, all the constructions’ names were changed to bear the word Khiem (Modesty) in their names, as the king wanted to express his humility.

 

It was the place where he could retreat from the Citadel to compose poetry or go hunting because the monument was finished when the king was still in reign. The design of the tomb is said to clearly reflect the profound knowledge and romance of the king’s characteristics.

What to see


A glance at the tomb can create the illusion of a scenic park, packed with lakes, hills, pavilios amidst the lushness of frangipani trees and grove of pines. It’s surrounded by a solid octagonal wall. A few notable sites in the temple area inside the tomb can be listed as Luu Khiem Lake, Tinh Khiem Island, Xung Khiem Pavilion, Hoa Khiem Temple (which commemorated the King and the Queen). Hoa Khiem Temple is a small museum of the King’s life: a mirror used by the King’s concubines; a lock gifted by the French; the funerary tablets of the emperor and empress. As the tomb also functions as a home away from home, there is even a royal theatre inside the complex, named Minh Khiem Duong. The theatre is a reflection of Tu Duc’s poetic soul, with the ceiling carved with stars, clouds, crescent moon and sky. Today, perfomances are not shown in this theatre but in Xung Khiem Ta (near Luu Khiem Lake).

The remaining part is the tomb area, consisting of the Honour Courtyard, the Stele Pavilion and the seplucre. The Stele Pavilion of this tomb is known as the biggest one in Vietnam, in which the king has inscribed about his life by himself.

Coming to Tu Duc Tomb, tourists may feel like they’re lost in a huge scenery park, where the old monuments of old feudal time are harmoniously in tune with the natural atmosphere.

11. Minh Mang tomb

Touted as the most majestic of all royal tombs, Minh Mang Tomb is a complex of 40 sites. 

Location and history 

Minh Mang Tomb is in Huong Tho Commune, Huong Tra District, on the west bank of Perfume River and about 12km south of Hue City center. This place is where 2 tributaries join to form the picturesque Perfume River.

The tomb was started constructing in 1840 under the order of King Minh Mang. After his death in 1841, King Thieu Tri continued the task, according to his father’s plan. The monument was finally completed 2 years later.

Architecture

Touted as the most majestic of all Nguyen Dynasty royal tombs, Minh Mang Tomb is a complex of 40 constructions: palaces, temples, pavilions, etc. Many said that it’s a perfect combination of manmade and natural beauty of Hue, where architecture fits harmoniously into the surrounding landscape.

 

It’s designed as a symmetric axis (called Than Dao) running from the Great Red Gate to the foot of the Surrounding Wall behind the King’s tomb. Apart from this gate at the center, there are 2 other gates: the Left Rad Gate and the Right Red Gate, which led to the Honour Courtyard – where two rows of mandarins, elephants and horse’s stone statues are standing. At the other side of the 3 gates, on Mount Phung Than is the square Stele Pavilion, where the stele “Thanh Duc Than Cong” inscribed with the King’s biography and merits written by his son, is placed. Sung An Temple, where King Minh Mang and his wife are worshipped, can be accessed through Hien Duc Gate. There are 3 stones bridges on the other side of this temple, with the marble one reserved only for the king. Finally, the Hoang Trach Gate heads to the Minh Lau Pavilion. It is placed on top of three terraces representing heaven, earth and water. Closer to the tomb area, the New Moon Lake (Ho Tan Nguyet) is crescent-shaped and embraces the circular wall surrounding the grave (Buu Thanh).

Looking from afar, the complex looks like a human being with the hill as his pillow and his hands and feet reaching to the river. From the front gate to the back door is almost 700m. The fence is high but does not block the view to mountains and Cam Ke Hill nearby.

How to get there 

Although travelling by car or motorbike is easy and convenient today thanks to the construction of Tuan Bridge, it’s not a bad choice to take a boat trip from Hue to visit this tomb, in addition to Thien Mu Pagoda and Hon Chen Temple. Tourists should deal with the boat-owners before going. The price ranges, depending on the number of sites and the distance, but normally it’s very reasonable.

12. Ngu Binh Mountain

Ngu Binh Mountain is also known as Ngu Mountain or Hon Mo or Bang mountain with 103 meters height on the right of the bank of Huong river. It is far about 4 kilometers from Hue city to the south. Two sides of this mountain have two small mountains: Ta Bat Son and Huu Bat Son. The Nguyen royal dynasty decided Hue palace.

Along with Huong River, Ngu Binh Mountain is the gift of the Nature, blend with Huong river to become the symbol of Hue nature. People usually call Hue as the area of Huong River- Ngu Mountain.

 

From many years ago, tourists come here and enjoy the spectacular scenery. On the nice day, from the Ngu Binh Mountain, you can contemplate the whole city with sparking palace, ancient pagoda and Huong River. Seeing to the East, white sand-bank of Thuan An beach along with the blue of Dong Sea creates the beautiful picture that people will have unforgettable impression.

Vong Canh- one of famous landscapes in Hue is far about some kilometers from Ngu Binh Mountain. From the Vong Canh hill, you can see the fruit-trees such as: longan, Areca catechu, orange… blend with the roof of temple, pagoda, tombs… Huong River is as a band silk. Tourists have opportunities in the morning or sunset; they will feel poetic beauty of a hill, a river of Hue.The beauty of Ngu Mountain is not only about feng shui but also close to the Hue. People can contemplate the beauty of Hue palace, listen the voice of another world.Over a half of century, almost trees in the mountain do not exist. In the recent year, Ngu Mountain survives. From a distance, tourists can see the pine forest in the mountain, at the foot of mountain, we can hear about songs which stem from pine. On the occasion of Lunar New Year, woman and men come here and take some things to have lucky.

13. Perfume River

A visit to Hue is not complete without an excursion by boat on the Perfume (Huong) River. The 30km-long river gently meanders through mountains, hills, forests and also luxuriant villages of Kim Long, Nguyet Bieu...

A visit to Hue is not complete without an excursion by boat on the Perfume (Huong) River. The 30km-long river gently meanders through mountains, hills, forests and also luxuriant villages of Kim Long, Nguyet Bieu, Vi Da, Dong Ba, Gia Hoi, Cho Dinh, Nam Pho, Bao Vinh, carrying along pure and fresh aroma of tropical plants and flowers. 

It would be a pleasant experience for those who love to travel by boat on Per-fume River, contemplating the dreamlike landscape, listening to Hue tune and chanty in a quiet and peaceful night.

Ngu Binh Mountain and Perfume River are precious gifts of nature for the land of Hue. Together they form the magnificent view and have become a symbol of Hue City. The old capital is sometimes called Huong-Ngu City, in reference to the beauty of the mountain and the river.

14. Bach Ma National Park 

 

With close proximity to both Hue and Danang, Bach Ma national park is simple a cannot-afford-to-miss for nature lovers and especially bird-watching enthusiasts.

Location and history

Situated in the Annamite Range, in central Vietnam and near Hue City, Bach Ma national park covers an area of about 37,487 hectare over there districts of Phu Loc, Nam Dong and Dong Giang. It’s quite easy to access Bach Ma National Park from Hue (40 km), Da Nang (65 km) and also Hoi An (90 km). This protected area was established in 1991 and consists of three zones: a strictly protected core, an administrative area and a buffer zone.

The national park features tropical climate with 2 distinctive seasons: dry one and rainy one. It is regarded as one of the wettest place in Vietnam, where the weather can easily change from sunshine to tropical rain just within hours. The summit area is always cooler, thanks to its high altitude. Therefore it’s also called “Dalat of Central Vietnam”.

What to see

As being the bio geographical border between northern and southern Vietnam and having a wide variety of habitats, the park is well-known for its biodiversity. Some people consider Bach Ma as “The Centre of flora diversity in Vietnam”, as it represents around one-fifth of the entire flora of the country. The forest also possesses a precious source of over 500 species which serve as medicinal plants. Besides, this is where people can luckily see “Sao la” (Pseudoryx nghetinhensis) - a type of antelope, exists only in Vietnam, first discovered in 1992 and may be one of the rarest mammals on the planet.

 What to do

Bach Ma will not fail you in a single bit in terms of activities. One can camp, trek, rappel or simply wander through the jungle to discover the beauty of Bach Ma’s flora and fauna. At Do Quyen Fall (Rhododendrun Fall,) adventurers have chance to thrillingly abseil down the upper section of the fall. Or else, visitors can walk down to the bottom of the falls to catch the whole fantastic view of the fall and spend more time swimming in the stream.

 

Nature lovers, especially those who are eager for bird-watching would find Bach Ma a real paradise on the ground. The 358 species of birds in the park account for more than one-third of the bird species of Vietnam, including the fabulous crested argus pheasant and the tenacious Edwards’ pheasant (the symbol of Bach Ma National Park) – unseen and thought to be extinct for 50 years. Numerous bird species like pigeons, bulbuls, malkohas, crow pheasant, herons and egrets but sights of parakeets, kingfishers or jungle fowl are worth adding to tourists’ bird-watching collection.

Best time to visit

Tourists are advised to visit Bach Ma National Park on February, when famous red Rhododendron simsii blossom along small streams and in particular at the bottom of the Rhododendron waterfall. During that period of time, the weather is ideally dry with favorable temperatures. In addition, summer is tourism season as people want to escape the heat, from June to August.

 

How to get there

From Hue City, tourists can travel to Bach Ma by car by following the National Highway 1A for about 40km. There’s a small road leading to the National Park next to Cau Hai Market. From here, Bach Ma’s main entrance is just 3km behind.

Tours to Bach Ma are available from both Hue and Danang, and make sure you look around to get the best deal.

15. Hue’s Garden Houses

The garden houses are a unique feature of Hue. The houses are traditional, privately owned, and set in attractive formal gardens. Some have connections with the old Royal Imperial Court. Hue traditional architecture has long been close associated with the natural environment. The garden houses reflect this association. Each is highly individual - house and garden, people and scenery, plants, clouds and water co-exist and blend with each other in a harmonious context.

Nearly all the garden houses have direct links with the Imperial Court. Some are descendents of royalty or mandarins, others received patronage from the royal family.

The garden houses are an important feature in Vietnam’s cultural landscape. Not only are they old and attractive, but also invaluable resources for understanding the practical applications of the ancient sciences that governed their construction. Even in Hue, very few remain intact, and those that survive do so solely because of the Vietnamese tradition of the beliefs and rituals of ancestor worship.

Tradition says that the house cannot be sold out of the family if the links to the ancestors are to be maintained, but rocketing land values have increased the value of the properties to astronomic levels. As time passes, the power of tradition grows weaker, and the temptation for succeeding generations to capitalise on the asset grows stronger.

For example, the present occupant of the An Hien is the owner’s grandson and is already advanced in years. His wife is currently resident in France. Their eldest son lives in California, their daughter is an MBA and works in London, and another son lives with his mother. All return for Tet each year to worship and maintain the continuity of the ancestral line, but the bond of kinship that sustains the family is strained by distance. One or two generations hence might see them break altogether.

Recently, the owner of Ty Ba Trang garden house died, and his successors decided to turn the house and garden into a large cafe. The former owner was the famous Professor Nguyen Huu Ba, a renowned musician, who made the house a museum of Hue’s traditional music, and blended the elements of song and melody with the design of the garden and the architecture of the house. Sadly, the intangible knowledge and wisdom stored in the garden house, and the insights into a past way of life, are now lost forever.

The owners of the garden houses receive no extra benefits for opening up their houses and acting as guides. In each case, their motivation is to preserve the traditions and culture of the past by making their homes accessible to interested visitors. We usually include a visit to at least one garden house for all our tours in Hue, and strongly encourage our guests to make a donation to the house owner to help with maintaining his or her property.

16. Thuan An Beach

Thuan An beach is situated near by Thuan An mouth, where Huong River runs to Tam Giang lagoon and then to the sea...

In the beginning of the 19th century, King Minh Mang named the place as Thuan An, assigned to build Tran Hai frontier post for the defence of the Capital.

Far from Hue 15 km, only 15 minutes by car, tourists are able to reach the beach. Plenty small boats, junks drift up an down the river in the left of the route, and on the right there are houses, temples, pagodas, rice field, and gardens successively spread out....

Thuan An is a very enjoyable place for all tourists after a full day to visit Citadel, mausoleums, pagodas, and Hue scenery... Thuan An is also the place, where Hue people gather to enjoy the fresh air and sea-bathing in summer time. Intensive activities of the beach lasts from April to September, while Hue temperature being fairly hot.

Sometimes, tourists are very crowded, and there are not enough places for their camping.

Besides sea bathing, tourists are able to visit Thai Duong temple, where Thai Duong Goddess is very esteemed by villagers or visit the temple devoted to the whale, the sacred animal of the local people. 

17. Canh Duong Beach

Canh Duong is the most beautiful beach of Thua Thien Hue, about 60 km from Hue city. With the length of 8 km, 200m wide, bended in arc shape, located between the two mountains: Western Chan May and Eastern Chan May, all those create a very beautiful and attractive landscape.

Gradually sloping beach, white and fine sand, transparent and limpid sea water and fairly windless, the beach is ideal for all activities of tourism and sport. 

18. Lang Co Beach

With its 10 km in length, Lang Co beach bordered a section of the 1A National Highway, nearly Hai Van pass, and 24 km from Bach Ma area. With its gradually slopping, white sand beach, the average depth of under 1m and the average temperature in the bathing season of 25°C, Lang Co is an ideal beach for tourists. 

19. Hon Chen Temple


 

Standing just on the bank of the Perfume River inclined to poetic dreams and 10 km upstream of Hue, the Hon Chen temple for cult of Po Nagar, the Goddess of the ancient Cham minority. After then, the Vietnamese continued the cult and name the Goddess as Heaven Goddess Y A Na.

This temple for Goddess appeared in this place centuries ago, but with a very simple design, and after then, reconstructed with a larger and more beautiful architectural scale in 1886.

 

The Hon Chen temple is situated at a lovely site seated on the slope of the mountain Ngoc Tran (Jade - cup) with sheer cliff and mirroring in the deep blue water of the Perfume River.

20. Alba Thanh Tan Hot Springs

 Alba Thanh Tan Hot Springs is the ideal rendezvous of peaceful natural landscapes and the perfect services. Immersing in the hot springs or experiencing the great services of the tourist area, tourists will definitely experience unforgettable moments. 

Located about 30km from Hue city to the northwest, Alba Thanh Tan Hot Springs is an excellent symphony of the most impressive characteristics that the Creator favorably bestows Hue. This is mineral water resources deeply hidden thousands of meter underground containing the large concentrations of Calcium Sulfate and Silicium..., which are good for health. Alba Thanh Tan Hot Springs surely brings tourists wonderful leisure moments. Thanks to the advantages along with its excellent services, the hot springs has long become one of the appealing tourist attractions in Hue alluring both domestic and international tourists.

21. Hue Quoc Hoc School

Quoc Hoc High school was founded pursuant to the royal decree dated September 17th 1896 (the 8th year of Thanh Thai reign) and the decree on November 18th 1896 of the French Resident-Superior in Indochina. The school was built on the site of a former squadron headquarter - a royal navy headquarters (1806 or the 5th year of Gia Long's reign).

Quoc Hoc High school was founded in order to train those who would serve the feudal colonial government, so in the study curricula then, French was the main subject. The conditions of the students accepted by Quoc Hoc High school:

- The sons of the King's relatives. 

- The sons of royal families.

- The mandarin's sons.

- The students of Thanh Nhon school and Quoc Tu Giam school.

 

In 1915, when the decree annulling Emperor ancient exam in the province and the ancient exam of the capital in the North was issued, Quoc Hoc High school was rebuilt. The rows of thatch roofed apartments were torn down and replaced by two rows of buildings, the walls made of brick, the roof covered with tiles. It was solid, and comfortable according to the western European architecture. Most of the architectures are still extant.  

In 1932, the school opened many specialized classes and its name was changed into Khai Dinh Lycee. During the resistance against French Colonialists on December 19th 1946, the school was moved into two places and followed the resistance. 

- One branch: the 1st stage with the name "Binh Tri Thien school" was situated in Huong Khe, Ha Tinh province.

 

- The branch of 2nd stage school with the name "Huynh Thuc Khang school", was situated in Duc Tho, Ha Tinh Province. The branch returned to Hue after ten years of interruption, and was occupied by colonialists as a barrack on April 29th 1955, the school was restored and has resumed normal operation. n-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:normal'>- The students of Thanh Nhon school and Quoc Tu Giam school. 

22. Hue’s ancient bridge of Truong Tien

VietNamNet Bridge - Over 100 years have passed, the graceful bridge still reflects on the Perfume River to witness all the ups and downs of history and countless 'scars of time’ and becomes a romantic symbol of the ancient capital. 

In 1897, the French Resident Superior in Central Vietnam - Levecque – assigned Eiffel of France (known for the Eiffel Tower in Paris) to design and build the Truong Tien Bridge. The construction completed in 1899. To date, the bridge has connected the banks of the Perfume River for 114 years and it is even older than the historic bridge of Long Bien in Hanoi (1899-1902).

23. Hue walking street appeals to tourists

(VOV) -Located on Nguyen Dinh Chieu walking street, along Huong River, Hue night street consists of a wide range of stalls displaying traditional handicrafts, consumer goods, and cuisine.

The walking street opening every night from 5pm to 11pm, is  seen as a good place for domestic and foreign tourists to  taste delicious cuisine, purchase eye-catching souvenirs, enjoy  traditional art performances, or just simply discover the night life of the locals.

24. Ho Chi Minh Museum

Museum opens  everyday (except Sunday)

           - Morning: 7h30' - 11h30'                - Add: 6  Le Loi street, Hue

           - Evening: 13h30' - 16h30'               - Tel: 054.822152 - 820445

Ho Chi Minh museum is arranged in a two-storey building on Le Loi Street looking over 8the lovely Perfume River. Many exhibits and pictures about the life and revolutionary activities of President Ho Chi Minh are displayed here, especially introduce the ten years He lived in Hue. 

A visit to Ho Chi Minh museum will help tourists to understand more about the life and 88the career of President Ho Chi Minh, the venerable leader of Vietnam, to understand more about the unlimited esteem of the people of Thua Thien-Hue to Uncle Ho.